• Geursensatie voor je was en textiel
  • GRATIS verzending vanaf €60
  • Binnen 2 werkdagen verstuurd

Nieuw Energielabel

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 13:24

Om duidelijker het verschil in energieklasse aan te geven, hebben alle wasmachines sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De energieklasse is geen A+++ of A+++-30% meer, maar loopt van A tot en met G. Bij de overgangsfase kan het zijn dat je het nieuwe label samen met het oude label krijgt.

Energielabel is sinds 1 maart 2021 vernieuwd

Het energielabel voor wasmachines is op 1 maart 2021 vernieuwd. Het label loopt van A (donkergroen) tot G (rood). Vóór 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot en met D. Achter de plusjes stond soms ook nog de toevoeging -10/20/30/40/50%. De plusjes en toevoeging zijn nu verdwenen: die zorgden namelijk voor veel verwarring. Bovendien zaten heel veel machines al op het hoogste niveau. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor nóg zuinigere apparaten.

Dat betekent niet dat de apparaten minder zuinig zijn geworden. Wat nu een label B is, is ongeveer te vergelijken met wat voorheen een A+++ -50% was. Wat nu label G is, is te vergelijken met wat voorheen A+ was.

Klasse A blijft ‘leeg’

Om ruimte te reserveren voor nieuwe, zeer zuinige producten, blijft de zuinigste klasse (A) zoveel mogelijk leeg. Producten die een 'B' scoren, kunnen dus zuiniger zijn dan een product dat nu label A+++ heeft.

Het label in de winkel

(Web)winkels hebben na 1 maart 2021 ongeveer 2 weken de tijd om alle oude labels te vervangen door nieuwe. Toch kan je tot december 2021 nog wasmachines met een oud label (met de plusjes) in de winkel tegenkomen. Dat zijn dan wat oudere modellen die niet meer nieuw gemaakt worden. De fabrikant hoeft hiervoor geen nieuw label te maken. Deze oude modellen verdwijnen vanzelf van de markt doordat ze verkocht worden.

Ecoprogramma bepaalt energielabel

Het energielabel voor wasmachines wordt gebaseerd op het energieverbruik van het eco 40-60 programma: hoeveel energie verbruikt de machine bij een wasbeurt met dat programma? Dit programma is geschikt voor alle was die volgens het etiket op 40 of 60 graden gewassen kan worden. De temperatuur komt namelijk niet boven de 40 graden, maar de was wordt toch schoon door de langere wasduur.

Het energielabel zegt niets over het energieverbruik van andere programma’s. Met het eco 40-60 programma zit je altijd goed, maar er zijn misschien ook nog andere zuinige programma’s. Was je vaak op hogere of lagere temperaturen, of draai je vaak korte wasjes? Kijk dan in de handleiding wat het energieverbruik van die programma’s is.

QR Code

Meer weten? Check de QR-code

Op nieuwe energielabels staat ook een QR-code. Als je die scant, kom je op een website waar je nog meer informatie over het apparaat kan vinden.

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.